Откриване на течове

Откриване на течове за София и страната от Гаматерм ООД

откриване на течовеБанята е място където преминават почти всички водни връзки във едно жилище. Там се намират бойлера, тръбите за парното, водопровода, щранга за отпадната вода, умивалника, подовият сифон, пералнята в мокрото помещение и много често кухнята е граничеща с банята и мокрите помещения. Най-срещаната услуга, която нашите опитни екипи извършват, е откриване на течове в баня.

В някои бани са разположени и тоалетните или също са граничещи на банята. Вероятността за скрит теч в банята е най-голям, затова предлагаме услуга диагностика на теч в банята. Има течове от банята, които създават щети на същото жилище и такива, които проникват при  съседите,  а не са рядкост и скрити течове идващи от по-горен етаж, преминаващи през даден апартамент или апартаменти на по-долни етажи и стигащи до първият етаж.

В банята фаянса и теракота, както и кухините за щранговете, допълнително затрудняват откриването на теча. Фаянсовите плочки са гланцирани и водонепроницаеми. Те скриват теча и разсейват петното от влагата, т.е то е зад тях, но не се вижда с просто око.  При откриване на скрит теч задължително се използва уред за откриване на течове на вода - инфрачервена камера, влагомер и ултразвуков преобразувател.

Използването само на един от трита метода не гарантира откриването. Всеки метод и апарат за откриване на течове си има предимствата и недостатъците, а използвайки всички уреди за откриване на теч, то методите се препокриват и дават 100% гарантиран и точен резултат. Откриването на скрит теч в банята е трудно, поради матираната и гланцова повърхност в баните, която отразява термолъчите на присъстващите в банята и ги смесва с излъчваните от самата повърхност. При откриване на теч в банята трябва да се настройват термокамерите много финно и правилно и да се спазват всички изисквания при откриване на течове, без къртене. Откриване на течове от баня с камера. 

Откриване на течове от покрив

Теч от покрив е още по-труден за откриване от скритите течове в банята. Покривите са скатни или плоски /равни/, като и в двата случая имаме хидроизолация. За да се открие теч от покрив, е необходимо лицето, извършващо обследването за теча да е запознато с технологията на изграждане на покривите. Изискват се солидни знания за покривните конструкции, материалите, наклоните, калканите, кантовете, керемидите, хидроподложките, начина на събиране и отичане на дъждовната вода, изолациите около телата на комините и воронките.

С помощта на инфрачервена камера и влагомер за строителни материали може да се добие по-добра информация. Откриването на такива течове е и опасно, поради затруднения достъп до всички зони на покривите. Изисква се пълно обезопасяване на обследващият теча. При откриване на теч от покрив има и друга важна особенност, с която трябва да се съобразим - времето. Трябва да е сухо,  да не валяло същият ден, да е не по-горещо от 22 градуса на сянка, както и да не духа силен вятър над 9 м/s. Това са изисквания за откриване на теч от покриви с термокамера.

Откриване на течове от съсед

Теч от съсед е най-често срещания скрит теч поради простата причина, че когато протече отдолу обикновено съседа отгоре няма никакви признаци за наличие на евентуален проблем. Обикновено такива ситуации са и доста спорни, защото виновният за теча няма никаква представа за причиненият теч на съседите на долният етаж. Възможно е също теча да е от общи части и да е на границата на два имота, не са редки такива случаи.

Имало е реални ситуаци, при които водата идва от по-горен етаж, преминава през съседа над вас, без да се разлива и образува теч във вашата баня, през няколко етажа водата преминава, без видими следи. За откриването на теча е необходимо да се осигури достъп и присъствие и в двата имота, имота на потърпевшия и евентуално имота от който се предполага, че идва проблема. Течовете се разпростират както по вертикалните така и по хоризонталните стени и равнини. Теча от съседа, може да е причинен от износени фуги, неправилно свързана вана, теч от душ кабина, теч от душ батерия, теч от водомер, теч от канал или от сифон.

Откриване на течове от канал

Скритият теч обикновенно се е наслагвал във времето докато избие влага, петно или миризма. Когато има скрит теч от канал на баня, вертикален щранг на мръсна или чиста вода, умивалник или душ кабина то протичането и наслагването на влагата трае само докато се използва канала, т.е през него преминава вода. Но протичането не е задължително да е веднага когато се пусне канала. В някои случай се образуват водни “джобове”, те се пълнят доста бавно в зависимост от дебита на теча.

След спиране на водата през канала могат да минат няколко минути и чак тогава започва прокапване и процеждане на вода в мястото с нанесените щети от теча. Обследването на канал става най-сигурно по два метода, като гаранция за откриването може да има само и единствено тогава когато двата метода се използват заедно. Обследването на канал за теч се извършва с термографска камера и влагомер за строителни материали.

Откриване на течове от парна инсталация /теч от парно/

Течовете от отоплителните инсталации са коварни и обилни. Обследването на теч от отоплителна инсталация се извършва само когато системата е под налягане и е действаща, с активно топлоподаване към радиаторите. Това става в отоплителният сезон или при извънредно тестово пускане. Използват се предимно термографски камери,  скенери и влагомери. При този вид обследване за скрит теч е възможно откриване и само със инфрачервена камера, която улавя много ясно разликата в температурите.

Откриване на течове в кухня/ теч от кухня

Скритите течове в кухнята са с най-големи щети. Обикновено те се разпространяват първо в строителните материали, след това влагата се абсорбира от дървото или ПДЧ плоскостите на кухненските шкафове и кухненските плотове, та чак до паркета и настилката в кухнята, като през цялото време може да да няма никакви признаци за теч.

Поради големият обем на шкафовете и застоелият въздух зад тях трудно се откриват навреме. Откриването на скрит теч в кухня не изисква разглобяването на цялата кухненска мебел. Обследването се извършва предимно с термографски камери и през шкафовете. За съжаление влагата понякога поврежда мебелите безвъзвратно.

Откриване на течове под земя

Когато няма консумация на вода в дадена сграда, а водомерът във водомерната шахта отчита количество значи имаме теч между водомера и сградата или е повреден водомер, което не е  изключено. Винаги проверката започва от водомера. При проверката на водомера, ако всичко е наред и уреда работи коректно, то захранващото трасе най-вероятно има скрит теч. В стандартен случай водата трябва да избие нагоре през почвата или настилката, но в случайте на урбанизирани райони обикновенно не се случва така.

Водата от теча се просмуква към отводнителни шахти и канали или от дренажни кръгове и в пропадания около основите на сградите, където прави резервоари  Откриването на скрит теч от водопровод под земя се извършва със земни микрофони и усилватели с ултразвуков трасиращ уред или с инфрачервена камера, монтирана на безпилотен дрон наречен хектакоптер. Обследва се отвисоко, за да изпъкнат термо разликите.

Откриване на течове от балкони и тераси

Течовете от балкони, тераси и веранди обикновено са причинени от пробити сифони тръби или открити и нарушени фуги, като понякога водата може да се стича и под изолацията и парапетите на терасата. Когато водата проникне под плочките, тя се събира и намира най-ниският пропуск на хидроизолацията и новаднява стени и под под прозорци и враати. Събралата се вода се впива в материалите и така образува водни „джобове” които нанасят щети на помещението под тях и прилежащите към тях помеещения. Обследват се посредством влагомери и инфрачервени камери, като се съобразяват климатичните условия.

Откриване на течове от басеини

Басейните са сложни хидросъоръжения. Откриването на теч в тях е изключително трудно. Обследват се водопроводите и каналите за обратната вода шахтите и хидроизолацията на басейна. Обследването се извършва с цялата налична апаратура, като гаранция за откриване на теч от басейн няма!

 

Предлагаме ви откриване на течове София, диагностика на теч в банята, термовизионна камера за откриване на течове, уред за откриване на течове цена.