Теч от тераси

Откриване на теч от тераси винаги е сложно начинание. Трудоемкото откриване се дължи откритите площи. Винаги открити площи се термографират много трудно с по-големи грешки и отклонения.

Какво са терасите? Как се получава теч от тераси?

теч от терасаТерасите и балконите на дадена сграда са част от общата площ на сградата, но изложена на атмосферните влияния.  Някой тераси, веранди и балкони са покрити или поне частично, но това ограничава атмосферните влияния, а не ги изолира. Терасата е подложена на студ, дъжд, много по-силно загряване и охлаждане, снеговалежи, градушки и високи температурни аномалии от колкото вътрешността на сградата.

Всичко това се отразява на състоянието на терасата. Всяка тераса, като външна но неразделна част от сградата е хидроизолирана много добре с цел устояване на атмосферните условия. Най-страшният враг на терасите са минусовите температури (при наличие на снежна покривка) идващи веднага след леко затопляне. Водата разтопила се и навлязла  дълбоко във всички пукнатини и дефекти на подовата настилка стига чак до долният хидроизолационен слой.

 

При замръзването на водата под подовата настилка се получава отрепване на части от настилката и това става причина за евентуални бъдещи течове.  Какво включва термо и хидроизолацията на една тераса? 

Това са специални пресовани топлоизолационни плоскости и хидроизолация от различно естество - течна, твърда хидроизолация, саморазливаща се хидроизолация и задължително горен водонепроницаем защитен слой от гранитогрес или други външно-подови настилки. На терасите се изграждат парапети и защитни бордове, които пазят навлизане на вода от вертикалните стени, подобно на обшивките по покривите на сградите. Теч от тераса може да бъде открит чрез термографски анализ с термокамера.

От къде прониква вода? Как се оразува и проявява скрит теч?

Както обяснихме по-горе, една тераса е сбор от няколко слоя хидроизолация. При терасите вода може да проникне към вътрешността на сграда по няколко или по една от следните причини:

 • неправилно монтирани парапети
 • конструктивна грешка на дизайна на борда, парапета или цялата тераса
 • неправилно положена хидроизолация
 • неправилно положена дограма към терасата
 • неправилно отводняване на терасата
 • спукване на каналите за отводняване
 • спукване на сифон или воронка на терасата
 • напукване и нарушаване на горният слой на подовата настилка
 • неподходящи материали за хидроизолиране
 • недостатъчно задигане на хидроизолацията по посока вертикалата на сетните на терасата
 • и други

Както сами виждаме местата за възможен теч от една тераса не са никак малко. Откриването на теч от тераса е допълнително затруднено поради факта, че термовизията трябва да се направи на открито. За да се извърши термовизионно обследване на теч на открито трябва да се спазят много изисквания: определена влажност, определена слънцестоене ( в зависимост от изложението на терасата), определена температура,   липса на вятър и влага.

Ние от Гаматерм ООД извършваме откриване на теччове от тераси с термокамера за София и страната, по предварителна уговорка на ден и час. Издаваме констативен протокол ( доклад ) за направеното термографско обследване и оферта за отстраняване на проблема.