Теч от таван

Теч от таван на баня

теч от таванДоста е неприятно да протече вода от тавана, да се образува петно на тавана или да се образува мухъл по тавана. Още по-неприятно е, ако теча се прояви след наскоро направен ремонт. Причината за изброените неприятности са определено скрити течове в съседите над вас, проблем с покрива или други видове течове.

Банята като мокро помещение с много водни комуникации (тръби, канали, сифони, водомери испирателни кранове) е най-предразположена към течове. През плочата на банята има и множество отвори, през които водата от евентуалеен теч спокоино преминава към по-долните етажи. Такива отвори са предвидени за вентилацията, за водопровода, за канализацията, за парното и евентуално за газификация в някои жилища.

Какво трябва да направете при теч от тавана в банята?

 Откриване на теч от таван

Теча от тавана в банята може да е обилен или с много малък дебит, които да подхранва образуването на мухъл и плесен по тавана, като това създава тежка и неприятна миризма в помещението. Когато видите или усетите наличие на петна и мухъл трябва незабавно да уведомите съседа над вас. При възможност огледайте добре ситуацията в банята на съседите.

Видяното ще ви е в полза. След уведомяване на съседите за вашите несгоди и теча от тавана е наред намиране на фирма за откриване на теча. Като потърпевши вие имате право да следите процеса и да участвате в избор на фирма, както и начина на откриване и онстраняване на теча в банята. Важно е да потърсите решение на проблема час по скоро. При теч от таван причинен от мръсна вода и канализация има опасност от създаване и разпространение на зарази и неприятни миризми. 

Как се открива и отстранява теч от таван?

Това е доста често срещан въпрос от страна на потърпевшите от теча. Винаги за да се открие теч от горен етаж се налага посещение и обследване на водопреносната и канализационна система на помещението над теча.  Отстраняването също се извършва в помещенията на съседите над вас. Хубаво би било да може да се открива теч през плочи и стени, но термографската камера не е способно на това. Отстраняването също не може да се извърши от вашият етаж. Ние сме наясно, че не всички съседи са с добри намерения и някой от тях не допускат термографско обследване и отстраняване на теча, но няма друг вариант.  

Какво може да причини теч от тавана?

Теча от тавана в банята може да е причинен от спукан сифон, спукан канал, спукан и повреден водопровод топла водаили тръба на студената вода, евентуално отворени и нарушени фугировки мужду плочките, теч от спирателни кранове, теч от неправилни връзки, теч от запушване, понякога теч от малки локални наводнения или разливане на вода, спукан маншон на тоалетната чиния, повреден ревизионен капак на канализацията ф 110, теч от покрив, теч от вана или душ кабина и още много други причини. Теч от таван може да се получи в кухнята, в спалнята и теч от таван на всяко помещение в ажилището. Много често се случва да има наличен теч от тераса на горният етаж и да се прояви по тавана на долното помещение.

Всички течове от тавани се откривати и отстраняват от съседти над вас?

За откриване на теч от таван се използват различни видове влагометри, ултразвук и термокамери. Термографските камери са най-надеждни и най-широко използвани при откриване на теч от таван.